„Ziua Bună pe Via Transilvanica”, zi de curățenie și mentenanță la nivel național a „drumului care unește”.
Având rolul de „părinte adoptiv de kilometrii”, liceul nostru a fost prezent la această activitate pe 18 mai 2024.
„Ziua Bună pe Via Transilvanica”, zi de curățenie și mentenanță la nivel național a „drumului care unește”.
Având rolul de „părinte adoptiv de kilometrii”, liceul nostru a fost prezent la această activitate pe 18 mai 2024.
„Învățăm la înălțime” - o deviză ce poartă cu sine promisiunea unei călătorii către cunoaștere.
Proiectul „Învățăm la înălțime” reușește să transforme această deviză în realitate, proiect inovator finanțat prin intermediul programului Științescu 6.0.
Într-o eră în care totul evoluează cu o viteză uluitoare și descoperirile științifice schimbă paradigmele în mod constant, tinerii noștri au oportunitatea de a înțelege și aprecia aceste progrese, utilizând în învățarea lor drona ca tehnologie de ultimă oră.
Primul pas în descoperirea acestor noi tehnologii a fost monitorizarea remarcării traseului Via Transilvanica, în calitate de „părinți de drum”.
Au fost publicate rezultatele concursului interjudețean de creație, interpretare artistică și eseu „Lucian Blaga”, ediția a XIV-a, desfășurat în luna mai 2024.
Rezultatele se pot descărca din link-ul de mai jos:
În următorul anunț veți regăsi graficul privind organizarea și desfășurarea examenului pentru obținerea atestatului de competență lingvistică a absolvenților claselor cu studiu bilingv și intensiv al limbii moderne engleză, anul școlar 2023-2024, sesiunea din mai 2024.
În următorul anunț veți regăsi graficul privind organizarea și desfășurarea examenului de atestare a competențelor profesionale a absolvenților claselor de matematică-informatică, anul școlar 2023-2024, sesiunea din mai 2024.
În cadrul unei experiențe captivante, elevii noștri au pășit, curioși, în lumea ingineriei materialelor și protecției mediului, participând la Zilele Porților Deschise ale Universității Tehnice din Cluj.
Workshop-ul din 19.04.2024, intitulat „Protecția mediului și materiale avansate” le-a oferit ocazia să descopere laboratoarele moderne și să interacționeze cu cercetători pasionați.
Cinci dintre elevii noștri au ales să participe la concursul SIMTECH Lab, secțiunea Protecția Mediului care a avut loc în cadrul universității. Cu mândrie, anunțăm că unul dintre ei a fost distins cu premiul întâi, iar ceilalți patru au primit mențiuni pentru efortul și creativitatea lor remarcabile!
EPAS Blaga din cadrul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” a bifat cu brio un nou proiect întins pe durata a 10 săptămâni. Este vorba de Maratonul Lecturii, demers la care au răspuns afirmativ 70 de iubitori ai cărții. Desfășurat sub sloganul „Never Stop Reading”, maratonul de lectură a reunit poeți, scriitori, actori, regizori, cântăreți, jurnaliști, moderatori, educatori, activiști, profesori universitari, oameni de știință și manageri care au oferit „o călătorie plină de descoperiri, întâlniri cu personalități remarcabile, lecturi captivante și momente de inspirație” cu ajutorul lecturii, o călătorie continuă de explorare și învățare, cum le place să spună cei din cadrul echipei EPAS Blaga.
Suntem încântați să vă aducem vestea că în săptămâna următoare, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” va găzdui Săptămâna Verde!
Se promovează un stil de viață sănătos și practici ecologice responsabile, astfel, avem ocazia de a ne uni eforturile pentru a încuraja și îmbunătăți conștiințele despre mediul înconjurător și sănătatea noastră!
În perioada 22.04.2024 - 26.04.2024, elevii și cadrele didactice vor participa la o serie de activități și evenimente speciale care vor promova obiceiuri sănătoase cu respect pentru mediul înconjurător.
Vă rugăm să consultați orarul (atașat mai jos) pentru a afla mai multe despre activitățile planificate:
Liceul Teoretic „Lucian Blaga” organizează a XIV-a ediție a concursului interjudețean de creație, interpretare artistică și eseu „Lucian Blaga”, în perioada 15 aprilie 2024 - 9 mai 2024.
Detalii despre concurs și formularul de înscriere se pot descărca din link-urile de mai jos:
Rezultatele concursului „Dor de Pădure” - Ediția IV, Aprilie 2024 se pot descărca din link-ul de mai jos:
Regulamentul, fișa de înscriere și parteneriatul se pot descărca din link-ul de mai jos:
Comportamentele agresive și violența tind să devină o problemă majoră a societății de azi. Agresivitatea este prezentă în toate mediile, implicând costuri sociale ridicate. Amplificarea agresivității și a violenței în mediul școlar generează îngrijorare și nevoia de a veni cu soluții concrete și eficiente pentru stoparea acestui fenomen. În această situație, Ministerul Educației a dat curs unui Program de prevenire a violenței și infracțiunilor în mediul școlar, „ÎMPREUNĂ PRINDEM CURAJ”, iar colectivitatea Blaga s-a arătat direct interesată de beneficiile pe care le dovedește proiectul pentru tineri, în general, și pentru elevii noștri, în special.
Lupta contra acestui fenomen îngrijorător nu poate fi amânată, astfel că obiectivele acestui proiect sunt clare și, sperăm, imediat realizabile:
1. Menținerea climatului sigur, primitor și de susținere pentru toți participanții la actul educațional prin siguranță fizică și emoțională, comunicare deschisă și transparentă, dezvoltarea unui mediu incluziv, program educațional stimulant, program de dezvoltare profesională pentru cadrele didactice.
2. Îmbunătățirea relațiilor dintre personalul școlii, familie și elevi, în special în contextul gestionării situațiilor conflictuale și comportamentului inadecvat, realizată prin sesiuni de consiliere și informare, participare la evenimente comunitare - voluntariat, instruire pentru copying la stres, programe de educație parentală și monitorizarea continuă.
3. Creșterea capacității elevilor de a raporta faptele de violență și a martorilor la aceste fapte să adopte strategii de susținere a victimelor, respectiv să descurajeze comportamentele violente ale autorilor realizate prin politici școlare, promovarea comportamentului moral proactiv și prosocial.
4. Îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale ale elevilor prin jocuri și activități de coeziune de grup, educație prin artă și dramatizare, ateliere de management al emoțiilor.
5. Creșterea gradului de conștientizare a elevilor cu privire la consecințele fizice și psihice a actelor de violență prin întâlniri cu reprezentanții instituțiilor abilitate (poliție, judecătorie, etc).
Alăturarea la program a presupus înscrierea într-un proces de selecție cu un proiect pe care am decis să-l numim „Învață să iubești, nu să lovești!” și care își propune să implice 71 de cadre didactice, 768 de elevi, 200 de părinți și o lungă listă de parteneri cărora le mulțumim pentru că au răspuns pozitiv la solicitările noastre de colaborare:
Parteneri media:
Procesul de selecție a fost o reală provocare, dar roadele n-au întârziat să apară. Astfel, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” a ocupat prima poziție în clasamentul celor 22 de proiecte depuse în județul Mureș. Criteriile de selecție care au adus succesul acestui proiect au fost, probabil, atractivitatea activităților pe care le propune echipa de proiect, activități ce urmează să se desfășoare în intervalul ianuarie-iunie 2024:
Complexitatea proiectului a presupus și o echipă pe măsură, alcătuită astfel încât să acopere toți actorii implicați în educație, coordonator fiind Directorul Liceului Teoretic „L. Blaga”, Reghin, iar membri: Directorul adjunct, Consilierul școlar, Consilierul educativ, responsabilul Comisiei pentru etică și integritate și al Comisiei pentru diriginți, precum și reprezentanți ai Poliției Municipiului Reghin, ai Consiliul Reprezentativ al părinților și ai Consiliului Școlar al elevilor.
Se pot depune dosarele de candidatură pentru reprezentantul elevilor din consiliul de administrație.
Termen 18.09.2023 (luni).
Documente necesare
Alegerile se vor desfășura în perioada 20.09.2023 (miercuri) - 22.09.2023 (vineri).
Planificarea candidaților pentru susținerea examenului de certificare a calificării nivel IV, specializarea Tehnician în turism, sesiunea august 2023 se poate vedea și descărca din link-ul următor:
Powered by aSc EduPage